Zjistili jsme, že používáte zastaralý prohlížeč. Prohlížeč Vám neumožní používat některé funkce. Aktualizovat prohlížeč

Line of offshore wind turbines leading away from the camera.

Udržitelné investice do dalšího rozvoje organizací a zaměstnanců.

Normy ISO jsou pro společnosti velmi účinným nástrojem k dosažení různých strategických cílů a zlepšení jejich výkonnosti.

Jako školitelka a konzultantka v oblasti systémů řízení se často setkávám s otázkou, jak mohou společnosti využít normy ISO k dosažení svých cílů. Stručně řečeno: Normy ISO mohou být mimořádně cenným nástrojem pro společnosti, které chtějí nejen zlepšit svou výkonnost v různých oblastech, jako je kvalita, životní prostředí nebo bezpečnost práce, ale také je integrovat do obchodní strategie. V tomto příspěvku na blogu vysvětluji, jak mohou normy ISO pomoci vaší společnosti dosáhnout cílů ESG a proč se vyplatí se o to snažit.

Definice a hlavní oblasti

Nejprve si definujme, co máme na mysli pod pojmem ESG. To představuje tři klíčové oblasti, které by organizace měly zohlednit ve svém úsilí o udržitelnost: životní prostředí, sociální oblast a způsob řízení. Mezi environmentální aspekty patří například emise uhlíku, nakládání s odpady a energetická účinnost. Sociální aspekty zahrnují otázky, jako jsou lidská práva, pracovní podmínky a sociální angažovanost. Mezi aspekty správy a řízení patří například odpovědnost podniku, transparentnost a odpovědnost.

Využití norem ISO k dosažení cílů ESG

Jak tedy mohou normy ISO pomoci vaší společnosti dosáhnout cílů v oblasti ESG? Prvním způsobem je vytvoření rámce pro neustálé zlepšování. Normy ISO, jako je ISO 14001 pro environmentální management a ISO 26000 pro sociální odpovědnost, poskytují soubor pokynů a osvědčených postupů, kterými se organizace mohou řídit. Pravidelným auditováním a přezkoumáváním své výkonnosti na základě těchto standardů můžete systematicky identifikovat oblasti, ve kterých se můžete zlepšit, stanovit cíle do budoucna a pomocí akčních plánů se jich pokusit dosáhnout. Tímto způsobem si můžete být jisti, že děláte pokroky a že se otázkám ESG nevěnujete jen okrajově.

Transparentnost a odpovědnost jako faktory úspěchu

Dalším způsobem, jak mohou normy ISO pomoci, je zvýšení transparentnosti a odpovědnosti. Projdete-li certifikačním procesem a necháte-li si posoudit své výsledky v oblasti ESG, ukážete svým zainteresovaným stranám, že tyto otázky berete vážně a že jste odhodláni dosáhnout pokroku. To posiluje důvěru vašich zákazníků, zaměstnanců a uchazečů o zaměstnání, investorů a dalších zainteresovaných stran, což může být neocenitelné pro pověst vaší organizace a celkovou udržitelnost.

Přínos norem ISO k optimalizaci efektivity a nákladů

V neposlední řadě certifikace ISO může pomoci zvýšit efektivitu a snížit náklady. Mnoho postupů a procesů vyžadovaných normami ISO, jako je nakládání s odpady a energetická účinnost, může společnostem pomoci snížit jejich dopad na životní prostředí a ušetřit zdroje, a tedy i náklady. To je důležité zejména pro společnosti, které jsou energeticky náročné, a proto mají velký zájem na dodržování stále přísnějších předpisů týkajících se změny klimatu a snižování své uhlíkové stopy.

Hmatatelné zlepšení pro všechny zúčastněné strany

Ukázalo se, že se zavedením a certifikací systémů řízení se často zvyšuje povědomí o přínosech zavádění dalších norem ISO. Ve většině případů nepřichází podnět "zvenčí", tj. od zákazníků/klientů, z trhu nebo od úřadů, ale zlepšení v organizaci díky fungujícímu systému managementu pociťují zúčastněné osoby zcela vědomě. Povinnost se prakticky stává cvičením.

Podle našich zkušeností je to s otázkami ESG podobné. Zpočátku je pro organizaci často obtížné definovat vhodné cíle a úkoly. Čím více se však tento sebezávazek stává zažitou praxí a je integrován do podstaty společnosti, tím snadněji se s ním pracuje a tím samozřejmější je další rozvoj a zlepšování.

Úloha zaměstnanců

Důležitou roli samozřejmě hraje také zapojení zaměstnanců. Musí pochopit, jaký je záměr organizace s touto orientací a jakou důležitou roli v ní hrají. Naše školení nabízejí možnost podpořit všechny zúčastněné a doprovázet je na této cestě tím nejlepším možným způsobem díky našim znalostem a zkušenostem. Jako školitelé máme vždy možnost převzít témata a otázky účastníků školení a začlenit je do školení, abychom jim poskytli co nejpřímější podporu.

 

Nejlepším potvrzením je, když nám organizace oznámí, že byla auditována jako dodavatel některým ze svých zákazníků a že zákazník byl nadšený a dokonce by si rád vzal příklad nebo převzal osvědčený postup.

Neustálé zlepšování pro obchodní úspěch a uznání na trhu

Je třeba poznamenat, že certifikace ISO není jednorázový proces. Vyžaduje trvalý závazek udržovat a zlepšovat výkonnost. Zejména na začátku to může být značně náročné, ale přínosy se vyplatí. Úspěšnou implementaci a certifikaci obvykle nelze hodnotit z hlediska nákladů a přínosů, ale obvykle ji lze jasně vnímat z hlediska úspěchu společnosti a uznání na trhu.

Jako školitel systémů ISO mohu organizacím jen doporučit, aby zvážily využití norem ISO k dosažení svých cílů v oblasti ESG. Tyto normy poskytují rámec pro neustálé zlepšování, zvyšují transparentnost a odpovědnost a pomáhají organizacím zvyšovat efektivitu a snižovat náklady. Tím, že organizace prokáží svou angažovanost v otázkách ESG, si mohou vybudovat důvěru u svých zainteresovaných stran a přispět k udržitelnější budoucnosti.

Pomocí našich školení o ISO 14001 získáte výhodu na trhu a zvýšíte svou konkurenceschopnost.

POZNATKY

Jak smýšlíme

Odborníci společnosti LRQA pravidelně sdílí své výzkumy a poznatky.

Stiskněte enter nebo šipku pro hledání Stiskněte enter pro hledání

Ikona hledání

Hledáte?